vrijdag 3 juni 2011

Taboes rondom sportvoeding...

Taboe 1:

“Ik eet gezond en gevarieerd, dus ik heb geen extra voedingssupplementen nodig.”

De basis voor een goede gezondheid is inderdaad een goede en gevarieerde voeding. Goede voeding is opgebouwd uit macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen).

Onderzoek toont aan dat wanneer je je strikt houdt aan de schijf van vijf, je een tekort oploopt aan belangrijke micronutriënten als vitamnine D, vitamine A, ijzer en selenium. Zelfs een zogenaamde evenwichtige voeding bevat onvoldoende vitamines, mineralen en sporenelementen: vitamine A, selenium en koper komen als tekort bij de gehele bevolking voor. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De kwaliteit van ons voedsel is de afgelopen decennia hard achteruit gegaan.

Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan kanker is, in vergelijking met andere westerse landen, zeer hoog. Er is absoluut een causaal verband tussen slechte voeding en deze verschrikkelijke ziekte.

Het huidige voedingsaanbod is triest. Dit vergt uitleg. Uiteraard is er tijd om te genieten. Echter een gezonde balans is in algemene zin totaal verdwenen. Het aanbod in producten met zogenoemde geraffineerde suikers is enorm. Dit is een ontwikkeling van slechts de laatste decennia. Het lichaam is niet in staat deze voeding op een goede manier te verwerken. Onze voeding is in razend tempo veranderd, in tegenstelling tot onze genen. Gevolg van deze slechte gemanipuleerde ´non voeding´ is de opkomst van vele ziektes, allergieën en andere gezondheidsproblemen.

Ik benadruk dat een voedingssupplement nooit een harde vergelijking is met goede en gevarieerde voeding. Een voedingssupplement is en blijft een supplement. De keiharde realiteit is dat minder dan 2% van de Nederlandse bevolking voldoet aan de gestelde richtlijnen van gezonde voeding. Vergeet niet dat veel van ons voedsel ´onnatuurlijk´ is gefabriceerd en weinig kenmerken vertoont van echte gezonde ´oervoeding´.Aanvulling van absolute suppletie is dan ook een absolute must.