woensdag 14 december 2011

Train je benen en vermijd de 'Pretty Boy' look.



Een van de meest amuserende taferelen op de sportschool vind ik nog altijd die mensen met een enorm gespierd bovenlichaam, maar nooit aan krachttraining doen voor hun onderlichaam. Dit zorgt ervoor dat ze een heel ongebalanceerd lichaam krijgen. Iets wat ik vaak de “pretty boy look” noem. De pretty boy look krijg je door je alleen maar te focussen op bankdrukken, bicep curls, triceps en andere krachtoefeningen voor het bovenlichaam, zonder daarbij het onderlichaam te trainen. De pretty boy look zie je vooral veel bij wat jongere mannen.

Wat de mensen die de pretty boy look hebben zich misschien niet realiseren is dat hun lichaam er heel raar uitziet voor diegene die erg serieus krachttrainen en zich interesseren in hun algehele gezondheid. Om gezond te zijn moet je zorgen voor een gebalanceerd fysieke gesteldheid, wat betekend dat je het bovenlichaam en het onderlichaam beide goed moet trainen. Pretty boys dragen meestal lange trainingsbroeken om hun erg dunne beentjes te verbergen en hopen hiermee dat iedereen alleen naar hun (vaak gespierde) bovenlichaam kijkt.

Dit is wat ik cosmetische-krachttraining noem. Het is het resultaat van iemand die zich alleen maar interesseert in hoe hij eruit ziet i.p.v. zijn algehele gezondheid. Maar eigenlijk is het nog erger. Door de krachttraining van het onderlichaam te vermijden zorg je ervoor dat je een goede ontwikkeling en kracht van het bovenlichaam ook tegenhoudt. De grootste spieren van je lichaam zitten in je onderlichaam. Je glutes, hamstrings en quadriceps. Door deze spieren goed te trainen stimuleer je een enorme hoeveelheid groeihormoon. Wanneer deze groeihormonen circuleren in je bloedbaan zorgt het voor een positief effect op de groei van spieren over het gehele lichaam. Op deze manier zorgt trainen van het onderlichaam uiteindelijk voor meer spiermassa in het bovenlichaam. En zorgt voor een meer gebalanceerd en gezonder uiterlijk.

En het is niet alleen belangrijk voor de ‘looks’ om je onderlichaam goed te trainen. Het zorgt er ook voor een sterkere core, beter kunt springen, meer kunt tillen, harder kunt rennen en eigenlijk dat je een actiever en vitaler persoon wordt.

Volg jij momenteel een ‘Pretty boy’ workout?

Het is heel gemakkelijk om te zien. Ga eens voor de spiegel staan en als je biceps groter zijn dan je kuiten volg jij waarschijnlijk een ‘Pretty boy’ workout. Ga eens iets wat minder bankdrukken en voer eens wat meer leg extensions, leg curls, squats, leg press en andere krachtoefeningen voor het onderlichaam. Hierdoor zul je groeihormonen meer stimuleren en zal zorgen voor een toename van spiermassa. Ook zal het je uiterlijk een positieve verandering geven en je lichaam er meer gebalanceerd laten uitzien. In plaats van alleen maar aan iedereen laten zien hoe groot je biceps is.