zondag 6 maart 2011

De drie componenten van training.


Je moet een goed gebalanceerd trainingsprogramma gebruiken om je doelen te bereiken. Belangrijk zijn krachttraining, conditietraining en flexibiliteit.

Het toepassen van de “3 fitness componenten” in je trainingsroutine zal je voordelen opleveren op de korte evenals op de lange termijn zoals meer vorm, meer massa, een betere conditie en gewichtsverlies. En wie wil dat nou niet? Een goed fitness programma moet samengaan met een uitgebalanceerd voedingsplan wat er samen voor zorgt dat je je persoonlijke doelstellingen behaald.

Krachttraining is absoluut de beste manier om je metabolisme te activeren, omdat het zorgt voor behoudt van spierweefsel. Spiermassa is ‘actief’ weefsel vetmassa hangt er maar een beetje bij. Hoe hoger je spiermassa is des te hoger je metabolisme. Het is onvermijdelijk, maar na je 20ste wordt het metabolisme elke 10 jaar langzamer. Het goede nieuws is dat krachttraining en een gezond eetpatroon je metabolisme altijd in de hoogste stand zet, ongeacht je leeftijd.

Conditietraining is een heel belangrijke factor om de gezondheid maximaal te houden. Het werkt tegen stress en jawel het bevordert je sexdrive! Conditietraining kan ook heel leuk zijn. Probeer eens een groepsles zoals spinning, kickboksen, step, aerobics of zelfs dansen. Ik heb veel klanten die naar me toe komen met de doelstelling “Ik wil sexy buikspieren” sommige zeggen “ Ik doe elke dag zoveel sit-ups en ik heb nog steeds geen sixpack, en van die love handles krijg ik ook niet zoveel liefde!”. De eerste vraag die ik  dan stel is, “Hoe zit je voedingsplan eruit en implementeer je conditietraining in je fitness programma?” Je kan een miljoen sit-ups doen elke dag die je buikspieren sterker maken, maar om die buikspieren zichtbaar te maken zul je toch echt conditioneel moeten gaan trainen en gezond moeten eten om dat vet te verbranden. Probeer eens:

-         Matig intensieve conditietraining, 30 minuten per dag, vijf dagen per week.
Of
-         Zeer intensieve conditietraining, 20 minuten per dag, drie dagen per week.

Flexibiliteitstraining zorgt voor veel belangrijke voordelen die niet bereikt kunnen worden door enkel andere trainingsactiviteit. De voordelen van stretchen zijn eindeloos. Hier zijn er een paar:
-         Verlaagt de kans op blessures.
-         Zorgt voor soepelere spieren.
-         Verminderd lage rug klachten.
-         Zorgt voor een betere houding.

Zonder flexibiliteitstraining mis je een belangrijk aspect van de training en algehele fitheid. Neem 7-10 minuten de tijd aan het einde van je training om te stretchen, je lichaam zal je bedanken!

Top 10 fouten in het fitnesscentrum


1. Niet genoeg stretchen.
Stretchen bevordert niet alleen de beweeglijkheid, het helpt ook blessures voorkomen. Vertel je klanten waarom het belangrijk is en doe het goed voor.

2. De cooling-down overslaan.
Het uitvoeren van een cooling-down voorkomt duizeligheid en flauwvallen, verlaagt de hartslag en bereidt het lichaam voor op toekomstige workouts.

3. Geen warming-up doen.
Klanten die vol gas starten, zijn de eersten die afvallen door oververmoeidheid of blessureleed. Een rustige opbouw zorgt ervoor dat het bloed sneller gaat stromen en geeft spieren de tijd om zich aan te passen.

4. Teveel gewichtheffen.
Meer is niet altijd beter. Adviseer je klanten om te trainen naar vermogen en moedig geleidelijke ophoging van de gewichten aan in voldoende tijd.

5. Te snel gewichtheffen.
Sommige mensen gebruiken snelle, heftige bewegingen om gewicht te heffen. Adviseer je klanten om langzame en gecontroleerde bewegingen te maken, zodat ze ook echt spierkracht opbouwen.

6. Te hard trainen.
Attendeer klanten erop dat ze geen gemiste workouts kunnen inhalen door zich kapot te trainen. Trainen op een middelmatig niveau is dan veel effectiever.

7. Niet intensief genoeg trainen.
Als een workout niet uitdagend genoeg is, zullen klanten ontmoedigd raken door het gebrek aan resultaat. Help ze bij het behalen van positieve resultaten door ze aan te moedigen.

8. Verkeerde houding.
Of mensen nu de fitnessapparatuur gebruiken of aan een aerobic workout meedoen, ze mogen nooit in elkaar zakken en een kromme houding aannemen. Dit kan namelijk heel slecht zijn voor de rug.

9. Niet genoeg water drinken.
Zorg ervoor dat er altijd voldoende drinkwater aanwezig is en moedig het drinken hiervan aan.

10. Het innemen van onnodige supplementen.
Adviseer je klanten om hi-energy repen en sportdrankjes te bewaren voor lange, intensieve trainingen.