zondag 10 juli 2011

Voeding voor, tijdens en na de training


Met het oog op de hormoonspiegels in een trainingssituatie zijn er tegenstrijdigheden die een goed voedingsadvies moeilijk maken. Tijdens het trainen zal er altijd wat cortisol worden geproduceerd als de suikervoorraden in bloed, spieren en lever beginnen te dalen. Cortisol stimuleert dan spierafbraak om extra brandstof vrij te maken. Om dit proces tegen te gaan zou je denken dat het goed is om koolhydraten te eten, want dan blijven de suikervoorraden hoog en hoeft er niet onder invloed van cortisol spierweefsel in suiker te worden omgezet.

Tegelijkertijd willen we dat er na de training een zo hoog mogelijke groeihormoonproductie ontstaat voor optimaal herstel en spiergroei. Maar als je koolhydraten eet om de productie van cortisol tegen te gaan, stijgt de productie van het hormoon insuline. En insuline werkt het groeihormoon tegen...Voor een optimale groeihormoonpiek is het dus beter om juist weinig koolhydraten te eten.

Met mijn voedingsadvies kies ik voor de gulden middenweg.

Voor de training: Eet een uur voor de training wat koolhydraten met een lage glykemische belasting, plus wat eiwitrijke voeding. Bijvoorbeeld een biologische rijstwafel (zilvervliesrijst) met kipfilet of een eiwitshake.

Tijdens de training: Niets eten.

Na de training: Eet in het eerste uur na de training vooral eiwitrijke voeding, bijvoorbeeld een omelet met groenten of een eiwitshake.

Hoe bier u plaatselijk dik maakt!


Mannen die veel bier drinken, krijgen te maken met de beruchte bierbuik eb 'biertieten'. Bier krijgt dat op drie manieren voor elkaar.

1. In bier zit maltose, een type suiker met een glykemische lading van 14 per 250 ml. Dit betekend dat de bloedsuikerspiegel na het drinken van een glas bier sterk stijgt en de alvleesklier veel insuline moet produceren om de bloedsuikerspiegel weer omlaag te brengen. Insuline stimuleert vetopslag, vooral in de buikstreek.

2. De alcohol in bier belast de lever die daardoor minder oestrogenen kan afbreken. Zo stijgt de oestrogeenspiegel van regelmatige bierdrinkers. Een teveel aan oestrogeen zorgt voor extra vetopslag in de buikstreek en borsten.

3. In bier zit hop en hop bevat fyto-oestrogeenen. Deze plantaardige oestrogenen bootsen de effecten van 'echt' oestrogeen na en stimuleren dus extra vetopslag in de buik en borsten. Bovendien verlagen ze de testosteronspiegel.