zondag 6 februari 2011

Het gaat niet alleen over de calorieën



Afvallen lijkt zo simpel. Minder calorieën eten dan je verbruikt en je verliest dat vervelende buikje voorgoed. Maar vraag het de meer dan 50 miljoen individuen die elk jaar proberen gewicht te verliezen en zij zullen je vertellen dat het niet zo gemakkelijk is. Het is niet gewoon je eetpatroon veranderen en bewegen. Het voelt als een gevecht!
Ik bedoel je probeert de 10-jarige gewoonte van het dagelijks naar de snoepautomaat lopen, de 20-jarige gewoonte van het snacken op de bank voor de tv. of de “het diner is niet compleet zonder dat ik wat zoets heb gegeten” overtuiging te beëindigen.
Als je deze slechte gewoontes wilt beëindigen en ervoor wilt zorgen dat je meer gezonde calorieën binnen krijgt, dan zul je bereid moeten zijn en moeten begrijpen dat er een verandering in je leefgewoonte moet plaatsvinden. Hier zijn wat punten om mee te beginnen:

Ken jezelf:
Eerst, begrijp je motivatie. Waarom wil je gewicht verliezen? Als je geen reden kunt bedenken die echt belangrijk is dan ga je een zware tijd tegemoet. Mensen die gewicht proberen te verliezen, omdat ze vinden dat het moet, maar er geen moeite voor willen doen zal het ook nooit lukken die belangrijke verandering aan te brengen in hun leefgewoonte. Als je geen belangrijke reden kunt bedenken ga er dan nog eens extra hard over brainstormen. Schrijf elke mogelijke reden op die je maar kunt bedenken om gewicht te verliezen. En leg deze lijst even opzij voor een paar dagen. Wanneer je de lijst weer ziet, schrijf erbij waarom deze reden zo belangrijk is voor je (wees specifiek). Wanneer je een definitieve top 3 hebt dan is het tijd om te beginnen. Als je twijfelt stop de lijst dan weer even weg en kom er na een paar dagen weer op terug en bedenk meer vragen totdat je de reden hebt bedacht..WAAROM?!

Motiveer jezelf:
Wanneer je de reden hebt bedacht waarom, hou je er dan ook aan vast. Maak zichtbare herkenningspunten om je te herinneren aan je doel. De herkenningspunten kunnen bijvoorbeeld zijn: foto’s van jezelf of van je kinderen, een badmode model opgehangen in de keuken of badkamer, of de herinnering kan de broek zijn waar je graag in zou willen passen. Wanneer je de motivatie begint te verliezen trek dan weer die broek aan en voel waar die nog zo strak zit of waar die juist losser is geworden. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je die broek weer goed zou passen. Pak een stuk papier en schrijf in een zin samengevat wat je motivatie is om af te vallen. Draag deze altijd met je mee en lees het als je motivatie verzwakt.

Coach jezelf:
Je bent zelf je grootste nachtmerrie. Ondanks dat we hard werken en onze leefstijl aanpassen om onze doelstellingen te bereiken, zeggen we toch vaak tegen onszelf ‘Ik hoop dat ik het kan’, ‘ik ben goed bezig geweest, ik verdien een dag vrij’ of ‘ik ben vandaag niet zo in vorm dus ik doe het morgen wel extra’. Het probleem is dat al deze gedachten negatief zijn. Jezelf vertellen dat je hoopt iets te kunnen bereiken, betekend dat je onzeker bent en dat je niet alle factoren onder controle hebt. Onthoudt dat je het afvallen onder controle hebt. Probeer je gedachten positief te houden en zorg dat je gemotiveerd en scherp blijft.



Orden je gedachten

Zorg dat trainen in het zelfde perspectief staat als de rest van je leven. Veel mensen zien training als iets extra in hun leven, iets wat maar gebeurd als er tijd voor is. Zorg dat je het trainen serieus neemt het is noodzakelijk. Wanneer je ’s ochtends opstaat plan dan je training net als de rest van de dingen die gewoon moeten gebeuren.

Feliciteer jezelf:
Geef je altijd het beste uit jezelf op je werk, aan je familie en je vrienden, maar nooit iets dat de moeite waard is aan jezelf? Gebruik dan deze gedragsveranderingen als een mogelijkheid om jezelf op de eerste plaats te zetten. Herinner jezelf dat je stappen aan het zetten bent naar een gezondere en slankere ik. Wees geduldig als je niet meteen veranderingen ziet aan je lichaam of op de weegschaal. Het afvallen zal ZEKER gebeuren als je toegewijd blijft aan je doelstelling. Calorieën doen er zeker wel toe, dus het is heel erg belangrijk om te weten hoeveel en welke calorieën je binnenkrijgt om slanker, sexier en sterker te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten