zondag 6 februari 2011

De waarheid achter ‘de Sixpack’


Terwijl veel enthousiaste fitnessgangers proberen vooruitgang te boeken binnen het fitnesscentrum, door nieuwe balans en stabiliteits oefeningen toe te passen om hun core te versterken, staren de meeste zich nog steeds blind door elke dag honderden sit-ups en crunches te doen om buikvet te verbranden en een welbegeerde sixpack ervoor in de plaats te krijgen. Deze personen zijn het slachtoffer van twee heel slimme marketing mythes:

1)      Je verliest je buikvet door buikspier oefeningen te doen.
2)      Buikspieren moet je anders trainen dan de andere spiergroepen in je lichaam.

De waarheid is dat je buikspieren fysiologisch hetzelfde reageren op trainingsprikkels als alle andere spiergroepen in je lichaam.

Veel mensen geloven nog steeds in de eeuwenoude fitness mythe dat, wanneer je dagelijks buikspier oefeningen doet met veel herhalingen en een lage weerstand je buikvet verminderd. Het ernorme geloof van de gemiddelde fitnessganger in het verliezen van vet is dat, wanneer je spieren traint waar vet overheen zit, dat het vet zal verbranden en zal veranderen in spiermassa en dat het lichaam meer toning krijgt. Het kan bijna niet minder waar zijn. Er bestaat geen manier om enkel buikvet te verbranden door alleen maar buikspieroefeningen te doen. Als dit wel het geval zou zijn, zouden mensen die kauwgom kauwen wel een heel smal gezicht hebben....

De andere mythe is dat buikspieren anders getraind moeten worden dan andere spiergroepen in het lichaam. Veel mensen geloven dat buikspieren elke dag getraind moeten worden met veel herhalingen en een lage weerstand. Een belangrijke reden waarom mensen, vooral vrouwen, geen weerstand gebruiken bij het uitvoeren van buikspieroefeningen is, omdat ze niet te gespierd willen worrden. Ze willen ‘toning’ van de spieren en niet meer spiermassa opbouwen. ‘Toning’ van spieren bestaat helemaal niet! Het is een veelbegruikte marketing term die gebruikt wordt om veel programma’s, tijdschriften en trainingsapparatuur te verkopen. Spieren kunnen enkel in massa toenemen (hypertrophy) en in massa afnemen (atrophy). Dit geldt voor alle spiergroepen, ook voor de buikspieren.

Het nut van het trainen van de buikspieren met weerstand is om de spieren zodanig te prikkelen, dat deze moeten aanpassen om de weerstand te kunnen controleren. Dit heet het ‘overload’principe. Het menselijk lichaam moet zich constant aanpassen aan trainingsprikkels of het gebrek aan trainingsprikkels. Wanneer het lichaam een trainingsprikkel ondervindt die het niet gewend is (overload) zal het lichaam zich fysiologisch moeten aanpassen om de trainingsprikkel in de toekomst wel te kunnen controleren.

Deze methode klinkt logisch voor de meeste fitnessgangers, wanneer het gaat om het trainen van andere spiergroepen. Ze verwachten toch ook niet dat hun armen er beter uit gaan zien, wanneer ze zeven dagen per week 300 curls maken met een bezemstok. Daarom moet krachttraining minimaal 2-3 keer per week worden toegepast met een matig tot zware weerstand, 8-12 herhalingen en voldoende rust tussen de sets en een variatie aan oefeningen om alle spiergroepen en ook de buikspieren juist te trainen. Bijvoorbeeld, cable crunches op een stability ball, cable rope crunches, hanging abdominal raises met een dumbel tussen de benen, russian twists en seated abdominal crunches zijn geschikte oefeningen om mee te starten in combinatie met een gebalanceerd cardioprogramma.

Wat  is jouw favoriete trainingsoefening?

Met sportieve groet, Koen Bakker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten