donderdag 19 mei 2011

Slanke vrouwen voelen zich vaak te dik

Vrouwen zijn echt zeikerds en weet je…jij doet er waarschijnlijk keihard aan mee.

Slechts 1 op de 17 vrouwen met een gezond gewicht vindt zichzelf slank. Weinig vrouwen zijn tevreden met wat ze zien in de spiegel. Nou, mijn vriendin heeft daar ook last van. Haar BMI is geweldig, eerder laag dan hoog. Maar echt, een kilo erbij door een weekendje teveel eten en ze voelt zich te dik. Wat is dat toch met vrouwen???

Al krijgt een slanke dame heel wat afgunstige blikken toegesmeten van dikkere seksegenoten, toch is de kans groot dat ook zij een hekel heeft aan haar lijn. Slechts 6 procent van de vrouwen met een gezond BMI-gewicht beschrijft zichzelf als slank, zo geeft een rondvraag aan.
Uit een onderzoek  dienden 2000 dames hun gevoel van eigenwaarde te beschrijven ten opzichte van hun gewicht. Daarbij werd gevraagd in de spiegel te kijken en te beschrijven hoe ze zich voelen of zagen. Ongeveer 17 procent van de vrouwen met een gezond gewicht beschreef zichzelf als ‘vet’. Evenveel voelt zich down door in de spiegel te kijken. Mannen beschikken dan weer over meer lichaamsvertrouwen. Slechts 6 procent vindt  zichzelf te dik.
Weinig vrouwen zijn echt tevreden over hun lichaam, tenzij ze over de maten van een supermodel beschikken.

Veel vrouwen zijn overdreven bezorgd over hun gewicht. Daarbij geloven ze dat ook anderen hen dik vinden. Blijkbaar gelden enkel modellenmaten. Vrouwen maken zich teveel zorgen over wat mensen over hun denken en dat maakt ze angstig.

Dus: Wees positief over jezelf en probeer niet teveel voor iemand anders te denken.

En dames en heren wees een beetje lief tegen de 'slanke dennetjes'. Zij voelen zich ook onzeker over zichzelf en hun gewicht.

maandag 9 mei 2011

Van sporten wordt je 'moe'

Tijdens het sporten of een andere serieuze activiteit moet je weleens gapen. Hoe zit dat nou? En wat is gapen eigenlijk?

Wikipedia geeft een fantastische omschrijving hiervoor:

‘Geeuwen of gapen is met hoesten, niezen en misschien ook de hik een van de reflectoire verrichtingen die samenhangen met het ademhalingssysteem. Mensen geeuwen vooral als ze moe of verveeld zijn.’
Het is alleen jammer dat ze hier weer de nadruk leggen op het moe zijn, maar in dit artikel zal ik uitleggen hoe het nou echt zit.
Gapen is een fenomeen dat slecht begrepen word. Mensen begrijpen nog steeds niet precies waarom iemand moet gapen. Tijdens een gaap zijn er veel processen die plaatsvinden:
- de longen worden rijkelijk gevuld met lucht
- de luchtblaasjes zwellen op en nemen beter lucht in
- de borstspieren worden uitgerekt


 
Vaak rekt het lichaam zich ook uit tijdens gapen. Het gezicht gebruikt veel spieren om de bekende “geeuw” te maken met de mond, jukbeenderen en ogen. De buis van eustachius opent zich, waardoor je soms die “plop” in je oren hoort. De rug trekt krom, waardoor er momenteel minder belasting kan komen op het zenuwstelsel je traanbuizen scheiden extra oogvloeistof af, waardoor je “tranerige” ogen krijgt. Geen enkele van deze dingen heeft rechtstreeks iets te maken met moe of lui zijn. Wanneer men moe is (of verveeld) willen mensen vaak ontspannen of van activiteit wisselen, geen enkele handeling van het gapen heeft invloed op de bron van verveling, of het principe van “moe” zijn. Vandaar dat er ook heel veel theorieën zijn over waarom we gapen. Het is wel bij iedereen bekent dat mensen voornamelijk gapen tijdens het moe zijn, of het zich vervelen (grappig genoeg is dit gapen zo aanstekelijk dat ik tijdens het typen van deze blog tot nu toe al 3 keer zeer uitgebreid heb zitten gapen).

Gapen hoeft echter niet altijd door een fysieke actie teweeg gebracht te worden. Ik heb weleens moet gapen op de sportschool tijdens het sporten, en geloof me….. dan verveel ik me niet. Ik was ook zeker niet moe, en toch trok ik mijn scheur open alsof er een groot vliegtuig moest landen op mijn tong. Gapen tijdens een vergadering gebeurt ook weleens, wat extra vervelend is. Je baas denkt namelijk meteen dat je lui bent, of er niets aan vindt…. mensen zijn snel beledigd wanneer je gaapt in hun bijzijn, dit is dus (zoals je tot nu toe hebt kunnen begrijpen) volledig onterecht.
Ik gaapte weleens terwijl ik met mijn hond aan het wandelen was ‘s middags, terwijl ik dat toch niet saai kan noemen. De meest populaire theorieën over gapen zijn als volgt:

- Het zou meer optreden bij een laag zuurstofgehalte in het bloed of een verhoogd koolzuurgehalte (experimenteel is aangetoond, door het laten ademen van lucht met verschillende zuurstofdrukken en koolzuurgehaltes, dat deze beide hypothesen niet juist zijn).
- Het zou de druk in het middenoor gelijkmaken aan de omgevingsdruk (niet waarschijnlijk, dit gebeurt ook bij het slikken).
- Het zou de spierspanning verlagen in de spieren die bij de ademhaling zijn betrokken door deze op te rekken. De verhoogde spierspanning zou het gevolg zijn van inactiviteit van deze spieren.
- Het zou een sociale functie hebben waardoor het groepsdier ‘ de mens’ in een groep verkerend tegelijk naar bed gaat, en vele andere mensen gapen echter de hele dag, hoewel inderdaad vaker ‘s ochtends en ‘s avonds.
- Een andere theorie beweert dat gapen juist een non-verbale uiting is van ontspanning binnen een groep.
- Gapen heeft ook een zekere erotische lading, claimt Wolter Seuntjens, een wetenschappelijk onderzoeker die in november 2004 in Amsterdam aan de VU op het onderwerp promoveerde.
- Een geeuw is een langdurige diepe inademing, hierdoor heerst er langere tijd een onderdruk in de borstkas. De functie van een geeuw zou dus kunnen zijn dat er dan veel bloed terug kan stromen in het hart. Dit is nodig omdat het bloed met zeer geringe druk teruggaat naar het hart en zich ophoopt in de grote bloedsomloop.


Dus volgende keer dat jij tijdens een vergadering commentaar krijgt van je baas of een collega wanneer je gaapt kun je zeggen: “Sorry, ik moest even wat bloed laten terug stromen naar mijn hart want mijn spierspanning van mijn inactieve spieren was te hoog, bovendien voel ik me gewoon volledig op mijn gemak op het moment”. Eens zien of hij/zij daar een antwoord op terug heeft. Laat je collega nou maar eens bewijzen dat jouw gaap een teken was van disrespect tegenover hem/haar.

zondag 1 mei 2011

Personal Training Mentaliteit

Het is keer op keer opvallend hoeveel vakgenoten over Personal Training (PT) oordelen, zonder zich er daadwerkelijk in te verdiepen. Vroegtijdig worden posities ingenomen als 'ja, maar dat werkt bij ons niet zo' of 'dat heb ik al eens eerder gezien, maar dat zit in onze club toch anders'. Personal Training, maar ook andere nieuwe zaken, worden nogal eens zwart-wit beoordeeld. Ook lijkt het er op dat mensen in het algemeen moeite hebben met veranderingen en het verlaten van bekende paden of werkwijzen. Het wordt voor velen als lastig of bedreigend ervaren om substantiële bedragen te vragen voor PT, daar waar fitnessbegeleiding jarenlang 'gratis' is aangeboden.

Een meer constructieve opstelling is om intensief te onderzoeken wat het fenomeen PT nou eigenlijk is, waarom het al zo langdurig in andere landen populair is, welke methoden hier worden gehanteerd en hoe deze zijn te vertalen naar de eigen situatie. Deze opstelling heeft een sterke leerintentie en zoekt naar kansen en mogelijkheden. Daarbij gaat de aandacht uit naar zaken die wel beïnvloedbaar zijn en wordt alles wat niet te veranderen is ter zijde gelegd. Je leert dan bijvoorbeeld waarom legio clubs in het buitenland ruim 200.000 omzet per jaar realiseren, alleen met PT!

Het verkennen van het PT landschap gaat via gebruikelijke wegen. Lees boeken, bekijk instructiefilms, ervaar zelf sessies bij verschillende PT-ers, bezoek landen als Engeland, Verenigde Staten (ga vooral naar Los Angeles, de bakermat van PT) en Nieuw Zeeland, praat met vakgenoten en volg congressen en lezingen. Een minder frequente methode is het observeren van PT-ers, terwijl dit toch wel bijzonder veel informatie oplevert. Ga eens enkele uren zitten op het strand van Santa Monica en kijk gericht naar wat de PT-ers daar doen. Beantwoord vragen als: met hoeveel personen vindt de sessie plaats, welke oefeningen worden aangeboden, hoe communiceert de PT-er met de klant, hoe ziet het programma van een half uur of een uur eruit? Wellicht is het zelfs mogelijk om zowel de PT-er als de klant aansluitend te spreken. Eenzelfde werkwijze is toe te passen in fitnessclub waar PT-ers actief zijn. Een belangrijk principe is dat je vooral leert van goede PT-ers. Wellicht dat dit in het begin moeilijk is in te schatten, maar na enig rondvragen zal het je zeker verder helpen.

Als je een helder en genuanceerd beeld hebt van Personal Training, dan is het tijd om je eigen startpositie te bepalen. Grofweg kenmerkt dit zich aan de hand van twee zaken, namelijk je beginsituatie en je doelen. Bij beginsituatie kun je denken aan de hoeveelheid PT-ers of fitnessinstructeurs die je momenteel hebt en de bekendheid van clubleden of klanten met PT. Bij je doelen gaat het om een diversiteit aan doelen. Bijvoorbeeld een bepaalde omzet die je wilt bereiken met PT: na jaar 1, na jaar 2, na jaar 3. Andere doelen liggen in het werven en/of opleiden van kwalitatieve PT-ers, het bereiken van resultaten bij PT klanten en het klantenbehoud van PT-ers. Pas als dergelijke doelen zijn geformuleerd, ga je aan de slag met je PT systeem en weet je meer over je verdere stappen die je dient te nemen. Wil je hierover meer weten, stuur dan een e-mail met je vraag naar koenbakker296@gmail.com

Personal Training ‘Een stok achter de deur’

Personal Training is ‘hot’.
Steeds meer mensen realiseren zich dat het loont om onder begeleiding te sporten. De grootste misverstanden over Personal Trainers zijn dat ze heel duur zijn, dat je er maanden aan vastzit en dat ze alleen maar bekende Nederlanders trainen. Oké, het kost je extra geld om naast je sportschoolabonnement een Personal Trainer in te huren, maar vanaf 40,- per uur heb je makkelijk een Personal Trainer. Sporten onder begeleiding van een Personal Trainer heeft veel voordelen. Zo loop je minder snel blessures op en bereik je sneller het gewenste resultaat. Niet alleen omdat je coach precies weet wat je moet doen om slanker of gespierder te worden, maar ook omdat hij of zij je net een stapje harder laat lopen. Want uitgebreid uitpuffen doe je toch minder snel met de ‘drill instructor' ernaast. Meer mensen lijken de meerwaarde van een Personal Trainer in te zien. De Personal Trainer maakt een schema waarin staat hoelang en wat nodig is om dat doel te bereiken. Het is ook mogelijk om niet alleen op de sportschool te trainen, je kunt dus ook samen met je trainer naar buiten gaan. Nieuwsgierig geworden..? Neem dan nu contact op en stuur een email naar:

koenbakker296@gmail.com