dinsdag 18 oktober 2011

Het Transvetbuikje



Een van de oorzaken van onze buikjes is transvet. Het is een vetsoort waar negentig procent van de mensen nog nooit van gehoord heeft. Toch bestaat het al sinds de jaren zestig en is het in de loop der tijd in heel wat voedingsproducten beland.

Transvetten zijn kunstmatige vetten die door hun chemische samenstelling niet door de enzymen in ons lichaam afgebroken kunnen worden. Ze blijven achter in het lichaam en nestelen zich met name in de buik. Transvetten waren nooit bedoeld om gegeten te worden en werden oorspronkelijk ontwikkeld als vervanger voor kaarswas.

Veel koekjes, zoutjes, gebak, melk en melkproducten bevatten transvetten vanwege de lagere productiekosten. Transvetten worden vaak niet als transvetten vermeld, maar zijn bij de productinformatie onder andere herkenbaar aan de naam geharde olie (of vet), gedeeltelijk gehydrogeneerde olie of vet. Transvetten zijn erg ongezond. Ze verlagen de hoeveelheid goede cholesterol en verhogen de hoeveelheid slechte cholesterol. Een toename van twee procent gebruik van transvet vertaalt zich in een toename van de kans van hart en vaataandoeningen met 23 procent, ook de kans op het krijgen van diabetes type 2 neemt toe.

Je zou dagelijks zeker niet meer dan 5 tot 10 gram transvet mogen binnenkrijgen, maar 3 kippenpootjes van de Kentucky Fried Chicken leveren al 15 gram transvet op. De frietjes van McDonald’s waren berucht om de hoeveelheid transvet, maarliefst 23 procent van het totale vetgehalte. Naar schatting scheelt het in Nederland 1750 hartinfarcten als we de transvetten uit het dagelijks eten kwijt zouden zijn.

Inmiddels worden ze gezien als de tabak van de voedingsindustrie, een fenomeen dat zo snel mogelijk zou moeten verdwijnen, maar waaraan de voedingsindustrie slechts schoorvoetend meewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten